Woven vs Stretchy Wrap

Dalam memilih kain gendong atau wrap, ramai pasti tertanya-tanya- yang mana satu patut dipilih? Apa perbezaannya? Kain wrap merupakan antara baby carrier yang paling disukai kerana ianya sangat selesa bila digunakan. Antara faktor yang menyebabkan ianya selesa ialah kebolehan mendapatkan posisi bayi dalam keadaan paling semulajadi dan rapat, serta perasaan seolah-olah tidak memakai carrier kerana... Continue Reading →

Ring Sling (RS)

Tau tak ring sling (RS) adalah di antara babywearing gear yang paling simple/ mudah jika kena cara pakainya? Haa.. ring sling merupakan 'to go' carrier saya. Kalau tengah nak cepat, memang saya capai ring sling dulu.   Ring sling diperbuat dari sehelai kain panjang (sekitar 2 meter) yang di hujungnya dijahit sepasang rings (gelung). Fabrik... Continue Reading →

“Anak saya dah boleh bawa dalam SSC ke?”- Cara menentukan ‘fitting’ SSC anda

Tips Mengukur SSC & Memilih Saiz SSC yang sesuai untuk anak anda. 1. General Rules: a. Gunakan saiz SSC yang bersesuaian dengan umur dan fizikal anak anda. b. JANGAN gunakan saiz yang terlalu besar kerana mahu berjimat! (Berbahaya!)   2. Letakkan anak anda secara berbaring di atas SSC. Pastikan kakinya dalam keadaan 'spread squat position'/... Continue Reading →

"Kak Izam, saya baru lagi dalam babywearing ni. Carrier mana yang sesuai ya?" Ermmm... Everytime you all tanya soalan ni kan, i mesti tergamam jap.. or lamaaa.. ;). Last2 i tanya balik- "Dik, awak nak carry anak umur berapa ek? Apa keperluan awak ek?" <-- haa... cer citer skit. Soalan tu memang wajib dijawab dengan... Continue Reading →

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: